Leer Zeggen | Oog voor Interactie
16922
page,page-id-16922,page-child,parent-pageid-16690,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive

Oog voor Interactie

Training Oog voor Interactie

Taal- en interactievaardigheden in de Kinderopvang

Van Goed naar Beter met Oog voor Interactie

Als pedagogisch medewerker of gastouder ben je de hele dag met de kinderen bezig. De manier waarop je met de kinderen omgaat, bepaalt in hoge mate of zij zich prettig en gezien voelen, zij hun eigen keuzes volgen, lekker, betrokken en vol initiatief aan de slag gaan, alleen of met andere kinderen. Als pedagogisch medewerker maak jij het verschil voor elk kind. en zorg jij voor een leerzame veilige opvangomgeving.

 

Oog voor Interactie is ontworpen voor pedagogisch medewerkers in de kinderdagverblijven (0 – 4 jaar) en buitenschoolse opvang (4 – 12 jaar). Voor beide werksoorten is een eigen cursistenboek ontworpen waarin de interactievaardigheden heel concreet naar de eigen doelgroep is vertaald. De training is ook geschikt voor gastouders.

Oog voor Interactie

Versterk je kwaliteit door Reflecteren, Doen en Zeggen!

De training ‘Oog voor Interactie’ versterkt jouw professionele kwaliteit. Je leert de interactievaardigheden en het taalgebruik bewust en optimaal in te zetten. Door het maken van videobeelden van het eigen handelen en hier samen met de collega’s naar te kijken, besef je welke punten goed gaan maar leer je ook wat verbeterd kan worden. Het inzetten van goede interactie en communicatievaardigheden vraagt om nadenken over: Hoe, wat, waarom en wanneer zet ik mijn vaardigheden in. De training maakt de interactie met je kinderen nog waardevoller!

shutterstock_172261862
tink-training

Inhoud training

Pedagogisch medewerkers leren met elkaar in gesprek te gaan over hun pedagogisch handelen en professionele groeikansen. Geleerd wordt om constructieve feedback te geven en te ontvangen na het bekijken van zelf gemaakte video opnamen van de eigen werkzaamheden. Het boek Interactievaardigheden. Een kindvolgende benadering (Strik & Schoemaker; 2014) is de theoretische basis van de training.

De training is opgebouwd uit drie leergebieden:

  1. Interactievaardigheden:

Pedagogisch medewerkers leren het belang van de zes interactievaardigheden kennen voor een werkwijze die ‘kindvolgend’ is. Zij bespreken hun aanpak en het effect hiervan op kinderen aan de hand van zelfgekozen filmopnames uit hun werksituatie.

  1. Taalvaardigheid:

Pedagogisch medewerkers leren op een taalrijke manier het contact met kinderen, met ouders en met hun collega’s te verdiepen en leuker te maken. Zij voeren taalgerichte opdrachten uit tijdens de bijeenkomsten en in hun eigen werksituatie.

  1. Reflectie en leren van en met elkaar:

Pedagogisch medewerkers leren met elkaar in gesprek te gaan over hun pedagogisch handelen en hun professionele groeikansen. Zij leren om constructieve feedback te geven en te ontvangen in reflectie op zelfgekozen filmopnames uit hun werksituatie.

Aandacht voor taal is onderdeel van de training. Per deelnemer wordt het taalniveau vooraf vastgesteld en wie het nodig heeft werkt tijdens de training aan specifieke taalonderdelen. Voor deelnemers die behoefte hebben aan externe begeleiding biedt het ITTA Individuele Taalbegeleiding (extra in te kopen).

Opzet

De training Oog voor Interactie is als volgt opgezet:

  • intakegesprek (inclusief digitale taaltoets op eigen locatie)
  • 6 bijeenkomsten van 3,5 uur
  • eigen werkboek voor elke deelnemer
  • 3 uur per bijeenkomst voor huiswerkopdrachten
  • persoonlijke begeleiding door trainer, waaronder een coachingsgesprek (met videofeedback) en eindgesprek in kleine groepjes.

Het ministerie van SZW heeft voor Oog in Interactie, ontwikkeld door het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met het ROC van Amsterdam, subsidie beschikbaar gesteld. Meer informatie over de subsidieregeling kunt u vinden op de website van BKK.

Kosten

Voor de training kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen.

 

Aanmelden

Heeft u de subsidie voor 2016 aangevraagd maar nog geen trainer gevonden die bij u past? Neem dan contact op met Jacqueline Siteur.

Jacqueline Siteur veel ervaring als trainer/coach op het gebied van de interactievaardigheden in de kinderopvang. Zij beseft als geen ander, als Manager Kinderopvang en peuterspeelzalen, het belang van het inzetten van de intervaardigheden voor de ontwikkeling van het kind.

 

Klik hier voor meer informatie

Interesse in de training Oog voor Interactie Training? Neem contact op!